Op naar een robuust elektriciteitsnet

Uitbreiden, vernieuwen, veranderen van patronen

Elektriciteitshuisje in Amsterdam, mensen wandelen voorbij

Tekst: Hans Fuchs
Fotografie: Kick Smeets, Edwin van Eis

Sinds 2021 is netcongestie in Amsterdam een gegeven. De filevorming op het stroomnet remt ontwikkelingen in de stad. Met de Themastudies Elektriciteitsnetwerk Amsterdam (TSA’s) brengt de TaskForce Congestie Amsterdam in kaart waar in de stad het net knelt en hoe congestiekwesties kunnen worden opgelost - vooral ruimtelijk. Programmamanager Elektricteitsvoorziening Amsterdam Naut Loots en regiomanager Geert Wijnen van Liander zijn lid van de TaskForce: ‘De TSA’s zijn de hoeksteen van onze samenwerking.’

Netcongestie, de gemeente Amsterdam schrijft het sinds een jaar of drie in kapitalen. Het overvolle stroomnet zet partijen in de stad voor het blok en introduceert nieuwe ruimtelijke vraagstukken. Het is passen en meten op het overvolle Amsterdamse stroomnet – en dat verhelpen, heeft zijn weerslag in de hoofdstedelijke ruimte.
Waar het wringt? Bij nieuw opgeleverde woonblokken bijvoorbeeld. Appartementen in die blokken krijgen wel een aansluiting op het net. Maar voor de bedrijfsruimtes en stedelijke voorzieningen in de plinten ligt dat anders. Winkels en gezondheidscentra, maar ook scholen en andere belangrijke wijkvoorzieningen grijpen tegenwoordig mis of moeten lang wachten op een aansluiting. Ook ondernemers elders in de stad moeten geduld oefenen.

Voor meer informatie over de uitbreiding van het stroomnet in Amsterdam:
amsterdam.nl/stroom

top

Een uitgebreide versie van het interview met Geert Wijnen en Naut Loots staat op openresearch.amsterdam

TaskForce Congestie Amsterdam

Naut Loots zit namens de gemeente in de TaskForce Congestie Amsterdam (TFCA) die de stad in 2021 in het leven riep om de netcongestie aan te pakken. In de TFCA werken 4 partijen samen: naast de gemeente zijn dat TenneT (transmissiesysteembeheerder van het hoogspanningsnet), regionale netbeheerder Liander en het Amsterdamse havenbedrijf. Scope van de TaskForce Congestie Amsterdam: vanuit een regierol realiseren en waar mogelijk versnellen van structurele netuitbreidingen.

Regiomanager Geert Wijnen van Liander en programmamanager Elektricteitsvoorziening Naut Loots van de gemeente Amsterdam.

“In 2050 ligt de vraag naar elektriciteit in Amsterdam 3 tot 4 keer hoger dan nu.”

Geert Wijnen:

Zicht op Westpoort. In Westpoort wordt het bestaande elektriciteitsstation vernieuwd en uitgebreid.
Het vernieuwde elektriciteitsstation aan de Karperweg. Het station zorgt ervoor dat Amsterdam-Zuid en het noordelijke puntje van de Zuidas van stroom worden voorzien.
Werknemer Liander bij een schakelkast. Een inkijkje in de binnenkant van een elektriciteitsstation, waar elektrische hoogspanning wordt omgezet naar een lagere spanning.

Hoe werkt het net?

Elektriciteitsstations verbinden het landelijk transportnet (hoogspanning) van TenneT met het distributienet (laag- en middenspanning) van Liander. Daarvoor wordt in die stations 150 kV (kilovolt = 150.000 volt) omgezet naar naar 50, 20 of 10 kV. De verbindende factor is de bekabeling: deze transporteert de elektriciteit van de bron naar de eindgebruiker. Zonder kabel geen verbinding.
Bron: gemeentelijke samenvatting TSA 3.0.

Werknemer Liander bij uitgaande kabels vanuit het elektriciteitsstation naar de omgeving.
Werknemer Liander bij een secundaire aansluitkast van een 10 kV vermogensschakelaarveld.

De netcongestie aanpakken, dat doet de TaskForce op basis van data uit de Themastudies Elektriciteitsnetwerk Amsterdam (TSA’s). Door de bank genomen ligt er elke twee jaar een geactualiseerde versie van die TSA’s, met daarin scenario’s voor het toekomstige stroomgebruik in de stad. Punt aan de horizon van die scenario’s: het jaar 2050.

De TSA’s schetsen steeds 5 scenario’s: een hoog scenario met het meeste geschatte verbruik in de toekomst, een midden- en een laag scenario, een scenario speciaal gewijd aan datacenters en een scenario met de Amsterdamse ambities ten aanzien van het toekomstige stroomnet. Naut Loots: “Het Amsterdams Ambitie scenario vertaalt de vraag: ‘Wat is de letterlijke impact van ons eigen beleid, kortom; wat willen we zelf?’”

Nieuwe feiten

De TaskForce heeft inmiddels editie 3.0 (verschijning 2024) van de TSA in handen. Eén vergezicht op de toekomst van het stroomnet bleef daarin onveranderd. Net als in de TSA 2.0 zegt ook de allerlaatste TSA dat de vermogensgroei van het Amsterdamse net in 2050 rond de 4000MW ligt.

Nieuwe feiten liggen er eveneens, 2 jaar na de TSA 2.0. De meest actuele TSA voorziet in Westpoort een significant hogere vermogensgroei, terwijl in Zuidoost de verwachte vermogensgroei beduidend lager uitpakt. Ook opvallend: de TSA 3.0 houdt rekening met een beperkte groei van het aantal datacenters. Naut Loots: “Dat is het gevolg van het Datacenterbeleid van de gemeente Amsterdam. Deze lokale verandering zal vertaald worden naar specifieke wijzigingen in ruimtelijke projecten.”

Datacentrum van het Sciencepark aan de Ringvaart. Datacenters hebben flinke impact op de netcapaciteit (ca 19% in 2050).

Schaalsprong

De netcongestie is niet van vandaag op gisteren van tafel, onderstrepen Naut Loots en Geert Wijnen (Liander-manager voor Amsterdam). Hij is net als Loots lid van de TFCA, namens de netbeheerder: “In 2050 ligt de vraag naar elektriciteit in Amsterdam 3 tot 4 keer hoger dan nu. De vermogensgroei ligt in dat jaar rond de 4000 MW.”

Om aan die elektriciteitsvraag te voldoen gaat de stad tot 2050 zo’n 2600 transformatorhuisjes bijbouwen; 1200 in de bestaande stad, 1400 inpandig geïntegreerd in nieuwbouwprojecten. Daar bovenop realiseren TenneT en Liander in diezelfde periode 40 nieuwe elektriciteitsstations in de hoofdstad. Voor nog eens dertien verouderde stations ligt er een opgave voor sloop/nieuwbouw. Loots: “Zo’n elektriciteitsstation neemt ongeveer 2000 vierkante meter ruimte in. Dan hebben we het over ruimtebeslag, maar ook over inpassing in wijken en buurten en over vormgeving.”

Die schaalsprong, dat gaat de stad voelen, aldus Naut Loots: “De uitbreiding van het Amsterdamse net heeft vergaande ruimtelijke consequenties. Die nieuwe infrastructuur moet worden ingepast in de stad.” En: de verbouwing gaat 10 tot 15 jaar duren. Wijnen: “1 op de 3 straten in de stad gaat in die periode open.”

Elektriciteitshuisje op het Timorplein.

Processen anders aanvliegen

Het verzwaren van het hoofdstedelijke net vraagt om snelheid en slagkracht, meldt het Ontwikkelperspectief Distributienet Amsterdam dat de gemeente dit jaar publiceerde: “Alleen zo kan worden voorkomen dat gemeentelijke ambities om uitstoot- en aardgasvrij te worden niet kunnen worden behaald en in toenemende mate ook op midden- en laagspanningsniveau congestie ontstaat.”

De TaskForce ziet meerdere mogelijkheden om die snelheid en slagkracht te bereiken - om te beginnen door de processen achter de netuitbreiding anders aan te vliegen. Naut Loots: “We zoeken de kracht in de samenwerking. Door de planningen van alle partijen over elkaar heen te leggen kunnen we sneller werken. Om te voorkomen dat we bij uitbreidingen en vernieuwingen van het net op elkaar moeten wachten voeren we plannen niet stap voor stap uit. We trekken processen naar voren - nog voordat ze formeel besloten zijn. En dat kan, op basis van vertrouwen. Dat maakt de samenwerking krachtig en uniek.”

Geert Wijnen refereert aan de samenwerking met TenneT: “Bij de uitbreiding van het net is Liander afhankelijk van de nieuwe hoogspanningstracé’s van TenneT. Die liggen er nog niet, maar wij bouwen toch al onderstations. Andersom fabriceert TenneT kabels voor een uitbreiding van het hoogspanningsnet normaal gesproken pas bij 100 procent zekerheid over de tracé’s. Nu gebeurt dat al voordat die zekerheid er is. Dat scheelt in de looptijd maanden tot in sommige gevallen wel jaren.”

Naut Loots:

“De uitbreiding van het Amsterdamse elektriciteitsnet heeft vergaande ruimtelijke consequenties.”

Temperen van de vraag

De gemeente Amsterdam probeert niet alleen in de groeiende vraag naar elektriciteit te voorzien. Naut Loots: “We stellen ook de vraag welk beleid bijdraagt aan het temperen van de vraag. Neem het gemeentelijke Datacenterbeleid. Dat resulteerde in de TSA 3.0 in een significant lagere vermogensvraag voor datacenters in de toekomst.”

Voor het bepalen van de locatie van de 2600 nieuwe elektriciteitshuisjes in de straten van Amsterdam gebruikt de gemeente een slim zoekproces, meldt Loots: “Om die huisjes van 3 x 3 meter in de stad in te passen hanteren we via GIS-kaarten innovatieve zoekcirkels die op basis van algoritmes al de beste en slechtste plekken binnen zo’n zoekcirkel kunnen voorspellen.”

Participatie

In een stad die almaar mondiger wordt wil de gemeente de uitbreiding van het Amsterdamse net zo goed mogelijk laten landen. Naut Loots: “Voor de gemeente is participatie essentieel, dat komt ook tot uitdrukking in de nieuwe gemeentelijke participatieverordening.”

Loots refereert aan Uilenburg, een van de plekken in de stad waar een bestaand elektriciteitsstation dringend aan vervanging toe is: “De bewoners maken zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van elektromagetische velden. Het station ligt dicht bij hun woningen. Wij staan daar dan gezamenlijk met Liander om uitleg te geven en te laten zien dat we alles doen om het magneetveld zo klein mogelijk te maken. Het locatiebesluit ligt op dit moment bij het stadsdeel ter besluitvorming.”

Loots noemt ook onderstation Rhijnspoor, waar de gemeente met sloop/nieuwbouw de sprong wil maken van 52 naar 106 megavolt-ampère. Een flinke vermogensuitbreiding, stelt Loots: “Hier nam de TaskForce iedereen vooraf mee en bracht in kaart wat dit gaat betekenen voor de omwonenden - tot aan de lichtinval in de woningen toe. Daarover communiceren we zo transparant mogelijk. Dat helpt bij de acceptatie.”

Op naar een robuust elektriciteitsnet

Uitbreiden, vernieuwen, veranderen van patronen

Elektriciteitshuisje in Amsterdam, mensen wandelen voorbij

Tekst: Hans Fuchs
Fotografie: Kick Smeets, Edwin van Eis

Voor meer informatie over de uitbreiding van het stroomnet in Amsterdam:
amsterdam.nl/stroom

top

Naut Loots:

TaskForce Congestie Amsterdam

Geert Wijnen:

Regiomanager Geert Wijnen van Liander en programmamanager Elektricteitsvoorziening Naut Loots van de gemeente Amsterdam.
Zicht op Westpoort. In Westpoort wordt het bestaande elektriciteitsstation vernieuwd en uitgebreid.
Het vernieuwde elektriciteitsstation aan de Karperweg. Het station zorgt ervoor dat Amsterdam-Zuid en het noordelijke puntje van de Zuidas van stroom worden voorzien.
Werknemer Liander bij een schakelkast. Een inkijkje in de binnenkant van een elektriciteitsstation, waar elektrische hoogspanning wordt omgezet naar een lagere spanning.

Hoe werkt het net?

Werknemer Liander bij uitgaande kabels vanuit het elektriciteitsstation naar de omgeving.
Werknemer Liander bij een secundaire aansluitkast van een 10 kV vermogensschakelaarveld.

Nieuwe feiten

Datacentrum van het Sciencepark aan de Ringvaart. Datacenters hebben flinke impact op de netcapaciteit (ca 19% in 2050).

Schaalsprong

Processen anders aanvliegen

Elektriciteitshuisje op het Timorplein.

Temperen van de vraag

Participatie

Een uitgebreide versie van het interview met Geert Wijnen en Naut Loots staat op openresearch.amsterdam