Nieuwbouw kantoor aan doorgaande weg

Nieuwbouw

Zelf een nieuw pand (laten) bouwen? Gebruikmaken van gereserveerde bouwkavels voor bedrijven uit transformatiegebieden? Of een plek huren in een nieuw bedrijvencentrum? Drie ondernemers die de stap al eerder waagden delen hun ervaringen.

Nieuwbouw OneEightyOne | Foto Kick Smeets

Sinds juli 2024 heeft het internationaal opererende lichtbedrijf OneEightOne een splinternieuw bedrijfspand in de Lutkemeerpolder – naast vestigingen in China, Dubai en Londen. Oprichter Stefan Verhoef: ‘Dit pand draagt bij aan de groei van ons bedrijf.’

Stefan Verhoef bij de entree van zijn bedrijf

‘Onze business kent geen grenzen’

Ooit begon Stefan zijn carrière als lichtman voor feesten en evenementen. In 2007 had hij genoeg van het nachtwerk. Tijdens een bezoekje aan China ontdekte hij de ongekende mogelijkheden van ledverlichting. Een nieuw lichtbedrijf werd geboren; in de loop van de tijd groeide het van 2 naar nu 45 werknemers. Stefan: “Heel lang zaten we op de Valschermkade. We zijn in die straat 3 keer verhuisd, maar verdere groei was op die plek echt niet mogelijk. Bovendien gingen de parkeertarieven van de ene op de andere dag van 10 cent naar 4 euro per uur. We moesten dus wel naar iets anders uitkijken. Liefst in Amsterdam, waar ik zelf woon. Tijdens een fietstochtje zag ik de nieuwe kavels van Business Park Amsterdam Osdorp.”

Van Las Vegas tot Macau

In de Lutkemeerpolder heeft hij in 2 jaar tijd een splinternieuw pand gerealiseerd van bijna 4000 vierkante meter, waarvan de helft opslag. Slimme techneuten bedenken en ontwikkelen hier allerlei soorten ledverlichting en de bijbehorende besturingssystemen. De systemen van OneEightOne vind je door de hele wereld, bijvoorbeeld in grote muziek- en theaterproducties, stadions en winkelstraten. “Onze business kent geen grenzen, we zitten van Las Vegas tot Macau. Als ik ergens in de wereld vertel dat we in Amsterdam zitten, vraagt iedereen meteen: kunnen we langskomen? Gelukkig zitten we hier ook vlakbij Schiphol. Klanten zijn echt onder de indruk als we ze ontvangen op deze nieuwe locatie.”

Zelf bouwen

De bouw van het pand heeft wel wat voeten in de aarde gehad. “Ik werd in eerste instantie heel enthousiast van het zelf bouwen. Zeker omdat ik op dat moment een stagiair had die bouwkunde studeerde. Samen met hem heb ik de plannen op papier gezet en laten uitvoeren. Ik heb wel geleerd dat zelf bouwen ontzettend veel tijd kost, zeker als je je overal mee wilt bemoeien. Ik kan inmiddels elke schroef in dit pand voor je uittekenen. Een volgende keer zal ik waarschijnlijk toch iets meer bij de aannemer neerleggen, al kost dat misschien wat meer geld.”

Stefan Verhoef in de nieuwbouw van lichtbedrijf OneEightOne |Foto Kick Smeets

'Tijdens een fietstochtje zag ik de nieuwe kavels van Business Park Amsterdam Osdorp'

Een verademing

Het bevalt Stefan verder uitstekend op de nieuwe locatie. “Soms mis ik ons oude buurtje wel, zo midden in de stad. Maar het is een verademing om een pand te hebben zonder gebreken, waar je alle ruimte hebt. Zo’n modern gebouw past veel beter bij onze business en draagt bij aan de groei van ons bedrijf. Het is een goede zet geweest. Ik denk dat we hier zeker nog tien tot vijftien jaar vooruit kunnen.”

Doorgaande weg van bedrijventerrein

Osdorp Business Park |Foto Kick Smeets

‘De bouwbegeleider overzag het hele plaatje.’

Na een gedwongen vertrek uit Amsterdam-Noord liet de duurzame zeefdrukkerij Superette in 2023 een eigen pand bouwen op bedrijventerrein De Heining in Sloterdijk. ‘Hier kunnen we weer doorgroeien.’

“Op het NDSM-terrein moesten we na 20 jaar plaatsmaken voor woningbouw”, vertelt mede-eigenaar Harm Jan Timmerarends. “Er komt in dat gebied wel bedrijfsruimte terug, maar voor een heel ander type ondernemer.” Compagnon Annelot Kamminga: “Dat was natuurlijk best balen. Aan de andere kant was ons pand daar tot de nok toe gevuld, we groeiden uit ons jasje.” Harm Jan: “We hebben meerdere opties onderzocht. Via bekenden die hier al zaten, kwamen we uit op De Heining.”

Duurzame kleding

Superette bedrukt duurzame kleding met watergedragen inkt. Voor bedrijven als Coffeecompany, Greenpeace, Universiteit van Amsterdam, Paradiso en Brandt & Levie. Op 1 januari 2024 verhuisde de drukkerij naar de nieuwe locatie. Harm Jan: “Een paar maanden lang was het een beetje kamperen. We moesten nog wanden zetten en er was eerst ook geen verwarming en riolering.” Annelot: “Stroom kregen we vanaf dag één van de buurman, die aannemer is. Hij heeft ons hiermee enorm uit de brand geholpen, want we kregen pas na 9 maanden de aansluiting van Liander. Pas toen de bestrating klaar was, voelde het gebouw echt af.”

Bouwbegeleider

Voor de bouw van het pand heeft Superette een bouwbegeleider ingehuurd, iets wat ze ook andere bedrijven zouden aanraden. Annelot: “Zonder hem was dit nooit van de grond gekomen. Hij overzag het hele plaatje.” Harm Jan: “Zo iemand weet precies hoe alles werkt. Hij maakt bij wijze van spreken in twee uur tijd een globale bouwbegroting. In zo’n traject zitten zoveel valkuilen, dan is het heel fijn als iemand alle benodigde kennis geeft.” Annelot: “Dankzij de bouwbegeleider is het proces alles bij elkaar behoorlijk soepel verlopen. Dat gaf ons veel rust.”

Harm Jan Timmerarends en Annelot Kamminga in hun werkplaats

Eigenaars Harm Jan Timmerarends en Annelot Kamminga van Superette | Foto Kick Smeets

Doorgroeien

Op De Heining heeft de drukkerij meer mogelijkheden. Harm Jan: “Het is heerlijk om de ruimte te hebben. We kunnen weer verder doorgroeien. Ook onze klanten vinden het pand prachtig.” Annelot: “Het terrein is goed bereikbaar voor onze koeriers. En dan zitten we ook nog eens aan het Geuzenbos – soms zie je koningspaarden of Schotse hooglanders.” Harm Jan: “Als bedrijf hebben we hiermee echt een nieuwe stap gezet.”

'Dankzij de bouwbegeleider is het proces alles bij elkaar behoorlijk soepel verlopen'

Bedrijventerrein

Bedrijventerreinen Sloterdijk Poort en De Heining |Foto Kick Smeets

Interesse in een bouwkavel?

Op de bedrijventerreinen Sloterdijk Poort en De Heining is ruimte gereserveerd voor bedrijven uit transformatiegebieden. Dat zijn bedrijven die een andere plek zoeken omdat hun locatie wordt ontwikkeld tot woon- en werkgebied. Vul het aanvraagformulier wanneer u interesse heeft in een bouwkavel én een locatie achterlaat die wordt ontwikkeld tot woon- en werkgebied. De gemeente beoordeelt of uw bedrijf past binnen de visie van het gebied. De doelen en regels kunt u vinden in de gebiedsvisie voor de Sloterdijken. Als u aan de voorwaarden voldoet, nodigt de gemeente u uit voor een kennismakingsgesprek.

Honderden robots verzorgen de groenten en kruiden van Growy

Verticaal boeren heeft de toekomst, is de stellige overtuiging van Ard van de Kreeke van Growy. Sinds twee jaar produceert het bedrijf kruiden en bladgroenten in een bijzonder bedrijfsgebouw in Amsterdam-West.

Met een investeringslening uit het Klimaat en Energiefonds van de gemeente begon Growy in 2019 met een kleine, verticale boerderij in Amsterdam Zuidoost. Ard van de Kreeke: “Dat was vooral om technieken uit te proberen en verder te ontwikkelen. Wat we doen? In principe zijn we gewoon boeren en telen we sla en bladgroenten, ruim 50 soorten. Met die sla en 10 soorten kruiden liggen we inmiddels bij verschillende grote supermarkten. En voor restaurants maken we ‘microgreens’: de groene garnering die je op veel borden terugziet.”

Noordzeekanaal

2 jaar geleden verhuisde het bedrijf naar CTPark, een enorm bedrijfspand aan het Noordzeekanaal in Amsterdam-West. In totaal biedt het gebouw 120.000 vierkante meter opslag- en distributieruimte. Dankzij 13.000 zonnepanelen en 10 windmolens op het dak voorziet CTPark volledig in zijn eigen energie. Vanaf deze plek kunnen bedrijven goederen snel én uitstootvrij vrij per boot, elektrische vrachtwagen, bus of e-bike naar winkels en bedrijven in de stad vervoeren. “Als voedselproducent wil je eigenlijk zo dicht mogelijk bij de consument zitten. We hebben zelf bijvoorbeeld 2 elektrische busjes die elke dag de bevoorrading rondom Amsterdam doen.”

Licht en water

Op de zesde verdieping heeft Growy een prachtig kantoor, beneden de verticale boerderij. “In een grote hal hebben wij een dichte box gebouwd, met de planten in 20 lagen boven elkaar. In totaal is dat bijna 10.000 vierkante meter. 240 robots rijden rond en verzorgen de plantjes. Iedere dag krijgen ze precies de hoeveelheid licht en water die ze nodig hebben en groeien ze tot ze geoogst kunnen worden.”

Laura en Aad van Kreeke in hun bedrijf

Laura en Aad van Kreeke van Growy | Foto Kick Smeets

Duurzaam en toekomstgericht

Growy is erg tevreden met de nieuwe stek. “Amsterdam is sowieso een aantrekkelijke vestigingsplaats. Hier gebeurt het. Onze grotendeels buitenlandse ontwikkelaars willen hier graag wonen en werken. En dankzij de nabijheid van Schiphol kunnen internationale bezoekers ons ook makkelijk bereiken. Bovendien zitten in dit gebied veel distributiecentra van supermarkten. Als voedselproducent moet je duurzaam en toekomstgericht zijn. Dan kun je niet in een oude loods gaan zitten. Dit duurzame en moderne gebouw, met de gezamenlijke voorzieningen, past perfect bij ons.”

Vers en lokaal geproduceerd

Ard van de Kreeke is ervan overtuigd dat de voedselproductie wereldwijd echt op een andere manier moet én kan. “Ik heb hiervoor altijd een boerderij gehad in Zeeland. Het blijft soms gek om de tractor te hebben ingeruild voor robots. Toch ben ik ervan overtuigd dat we op deze manier echt kunnen werken aan een duurzame voedselproductie. Vers en lokaal geproduceerd, zonder pesticiden. We kunnen nu al concurreren met de buitenteelt in Spanje en Italië. We hopen onze techniek de komende jaren over de hele wereld uit te rollen.”

'Amsterdam is sowieso een aantrekkelijke vestigingsplaats. Hier gebeurt het.'

Bedrijventerrein

CTPark, een enorm bedrijfspand aan het Noordzeekanaal in Amsterdam-West |Foto Kick Smeets

Nieuwbouw kantoor aan doorgaande weg

Nieuwbouw

Zelf een nieuw pand (laten) bouwen? Gebruikmaken van gereserveerde bouwkavels voor bedrijven uit transformatiegebieden? Of een plek huren in een nieuw bedrijvencentrum? Drie ondernemers die de stap al eerder waagden delen hun ervaringen.

Nieuwbouw OneEightyOne | Foto Kick Smeets

Sinds juli 2024 heeft het internationaal opererende lichtbedrijf OneEightOne een splinternieuw bedrijfspand in de Lutkemeerpolder – naast vestigingen in China, Dubai en Londen. Oprichter Stefan Verhoef: ‘Dit pand draagt bij aan de groei van ons bedrijf.’

Stefan Verhoef bij de entree van zijn bedrijf

‘Onze business kent geen grenzen’

Ooit begon Stefan zijn carrière als lichtman voor feesten en evenementen. In 2007 had hij genoeg van het nachtwerk. Tijdens een bezoekje aan China ontdekte hij de ongekende mogelijkheden van ledverlichting. Een nieuw lichtbedrijf werd geboren; in de loop van de tijd groeide het van 2 naar nu 45 werknemers. Stefan: “Heel lang zaten we op de Valschermkade. We zijn in die straat 3 keer verhuisd, maar verdere groei was op die plek echt niet mogelijk. Bovendien gingen de parkeertarieven van de ene op de andere dag van 10 cent naar 4 euro per uur. We moesten dus wel naar iets anders uitkijken. Liefst in Amsterdam, waar ik zelf woon. Tijdens een fietstochtje zag ik de nieuwe kavels van Business Park Amsterdam Osdorp.”

Van Las Vegas tot Macau

In de Lutkemeerpolder heeft hij in 2 jaar tijd een splinternieuw pand gerealiseerd van bijna 4000 vierkante meter, waarvan de helft opslag. Slimme techneuten bedenken en ontwikkelen hier allerlei soorten ledverlichting en de bijbehorende besturingssystemen. De systemen van OneEightOne vind je door de hele wereld, bijvoorbeeld in grote muziek- en theaterproducties, stadions en winkelstraten. “Onze business kent geen grenzen, we zitten van Las Vegas tot Macau. Als ik ergens in de wereld vertel dat we in Amsterdam zitten, vraagt iedereen meteen: kunnen we langskomen? Gelukkig zitten we hier ook vlakbij Schiphol. Klanten zijn echt onder de indruk als we ze ontvangen op deze nieuwe locatie.”

Zelf bouwen

De bouw van het pand heeft wel wat voeten in de aarde gehad. “Ik werd in eerste instantie heel enthousiast van het zelf bouwen. Zeker omdat ik op dat moment een stagiair had die bouwkunde studeerde. Samen met hem heb ik de plannen op papier gezet en laten uitvoeren. Ik heb wel geleerd dat zelf bouwen ontzettend veel tijd kost, zeker als je je overal mee wilt bemoeien. Ik kan inmiddels elke schroef in dit pand voor je uittekenen. Een volgende keer zal ik waarschijnlijk toch iets meer bij de aannemer neerleggen, al kost dat misschien wat meer geld.”

Een verademing

Het bevalt Stefan verder uitstekend op de nieuwe locatie. “Soms mis ik ons oude buurtje wel, zo midden in de stad. Maar het is een verademing om een pand te hebben zonder gebreken, waar je alle ruimte hebt. Zo’n modern gebouw past veel beter bij onze business en draagt bij aan de groei van ons bedrijf. Het is een goede zet geweest. Ik denk dat we hier zeker nog tien tot vijftien jaar vooruit kunnen.”

Stefan Verhoef in de nieuwbouw van lichtbedrijf OneEightOne |Foto Kick Smeets

'Tijdens een fietstochtje zag ik de nieuwe kavels van Business Park Amsterdam Osdorp'

Doorgaande weg van bedrijventerrein

Osdorp Business Park |Foto Kick Smeets

‘De bouwbegeleider overzag het hele plaatje.’

Na een gedwongen vertrek uit Amsterdam-Noord liet de duurzame zeefdrukkerij Superette in 2023 een eigen pand bouwen op bedrijventerrein De Heining in Sloterdijk. ‘Hier kunnen we weer doorgroeien.’

“Op het NDSM-terrein moesten we na 20 jaar plaatsmaken voor woningbouw”, vertelt mede-eigenaar Harm Jan Timmerarends. “Er komt in dat gebied wel bedrijfsruimte terug, maar voor een heel ander type ondernemer.” Compagnon Annelot Kamminga: “Dat was natuurlijk best balen. Aan de andere kant was ons pand daar tot de nok toe gevuld, we groeiden uit ons jasje.” Harm Jan: “We hebben meerdere opties onderzocht. Via bekenden die hier al zaten, kwamen we uit op De Heining.”

Duurzame kleding

Superette bedrukt duurzame kleding met watergedragen inkt. Voor bedrijven als Coffeecompany, Greenpeace, Universiteit van Amsterdam, Paradiso en Brandt & Levie. Op 1 januari 2024 verhuisde de drukkerij naar de nieuwe locatie. Harm Jan: “Een paar maanden lang was het een beetje kamperen. We moesten nog wanden zetten en er was eerst ook geen verwarming en riolering.” Annelot: “Stroom kregen we vanaf dag één van de buurman, die aannemer is. Hij heeft ons hiermee enorm uit de brand geholpen, want we kregen pas na 9 maanden de aansluiting van Liander. Pas toen de bestrating klaar was, voelde het gebouw echt af.”

Bouwbegeleider

Voor de bouw van het pand heeft Superette een bouwbegeleider ingehuurd, iets wat ze ook andere bedrijven zouden aanraden. Annelot: “Zonder hem was dit nooit van de grond gekomen. Hij overzag het hele plaatje.” Harm Jan: “Zo iemand weet precies hoe alles werkt. Hij maakt bij wijze van spreken in twee uur tijd een globale bouwbegroting. In zo’n traject zitten zoveel valkuilen, dan is het heel fijn als iemand alle benodigde kennis geeft.” Annelot: “Dankzij de bouwbegeleider is het proces alles bij elkaar behoorlijk soepel verlopen. Dat gaf ons veel rust.”

Doorgroeien

Op De Heining heeft de drukkerij meer mogelijkheden. Harm Jan: “Het is heerlijk om de ruimte te hebben. We kunnen weer verder doorgroeien. Ook onze klanten vinden het pand prachtig.” Annelot: “Het terrein is goed bereikbaar voor onze koeriers. En dan zitten we ook nog eens aan het Geuzenbos – soms zie je koningspaarden of Schotse hooglanders.” Harm Jan: “Als bedrijf hebben we hiermee echt een nieuwe stap gezet.”

Harm Jan Timmerarends en Annelot Kamminga in hun werkplaats

Eigenaars Harm Jan Timmerarends en Annelot Kamminga van Superette | Foto Kick Smeets

'Dankzij de bouwbegeleider is het proces alles bij elkaar behoorlijk soepel verlopen'

Bedrijventerrein

Bedrijventerreinen Sloterdijk Poort en De Heining |Foto Kick Smeets

Interesse in een bouwkavel?

Op de bedrijventerreinen Sloterdijk Poort en De Heining is ruimte gereserveerd voor bedrijven uit transformatiegebieden. Dat zijn bedrijven die een andere plek zoeken omdat hun locatie wordt ontwikkeld tot woon- en werkgebied. Vul het aanvraagformulier wanneer u interesse heeft in een bouwkavel én een locatie achterlaat die wordt ontwikkeld tot woon- en werkgebied. De gemeente beoordeelt of uw bedrijf past binnen de visie van het gebied. De doelen en regels kunt u vinden in de gebiedsvisie voor de Sloterdijken. Als u aan de voorwaarden voldoet, nodigt de gemeente u uit voor een kennismakingsgesprek.

Honderden robots verzorgen de groenten en kruiden van Growy

Verticaal boeren heeft de toekomst, is de stellige overtuiging van Ard van de Kreeke van Growy. Sinds twee jaar produceert het bedrijf kruiden en bladgroenten in een bijzonder bedrijfsgebouw in Amsterdam-West.

Met een investeringslening uit het Klimaat en Energiefonds van de gemeente begon Growy in 2019 met een kleine, verticale boerderij in Amsterdam Zuidoost. Ard van de Kreeke: “Dat was vooral om technieken uit te proberen en verder te ontwikkelen. Wat we doen? In principe zijn we gewoon boeren en telen we sla en bladgroenten, ruim 50 soorten. Met die sla en 10 soorten kruiden liggen we inmiddels bij verschillende grote supermarkten. En voor restaurants maken we ‘microgreens’: de groene garnering die je op veel borden terugziet.”

Noordzeekanaal

2 jaar geleden verhuisde het bedrijf naar CTPark, een enorm bedrijfspand aan het Noordzeekanaal in Amsterdam-West. In totaal biedt het gebouw 120.000 vierkante meter opslag- en distributieruimte. Dankzij 13.000 zonnepanelen en 10 windmolens op het dak voorziet CTPark volledig in zijn eigen energie. Vanaf deze plek kunnen bedrijven goederen snel én uitstootvrij vrij per boot, elektrische vrachtwagen, bus of e-bike naar winkels en bedrijven in de stad vervoeren. “Als voedselproducent wil je eigenlijk zo dicht mogelijk bij de consument zitten. We hebben zelf bijvoorbeeld 2 elektrische busjes die elke dag de bevoorrading rondom Amsterdam doen.”

Licht en water

Op de zesde verdieping heeft Growy een prachtig kantoor, beneden de verticale boerderij. “In een grote hal hebben wij een dichte box gebouwd, met de planten in 20 lagen boven elkaar. In totaal is dat bijna 10.000 vierkante meter. 240 robots rijden rond en verzorgen de plantjes. Iedere dag krijgen ze precies de hoeveelheid licht en water die ze nodig hebben en groeien ze tot ze geoogst kunnen worden.”

Duurzaam en toekomstgericht

Growy is erg tevreden met de nieuwe stek. “Amsterdam is sowieso een aantrekkelijke vestigingsplaats. Hier gebeurt het. Onze grotendeels buitenlandse ontwikkelaars willen hier graag wonen en werken. En dankzij de nabijheid van Schiphol kunnen internationale bezoekers ons ook makkelijk bereiken. Bovendien zitten in dit gebied veel distributiecentra van supermarkten. Als voedselproducent moet je duurzaam en toekomstgericht zijn. Dan kun je niet in een oude loods gaan zitten. Dit duurzame en moderne gebouw, met de gezamenlijke voorzieningen, past perfect bij ons.”

Vers en lokaal geproduceerd

Ard van de Kreeke is ervan overtuigd dat de voedselproductie wereldwijd echt op een andere manier moet én kan. “Ik heb hiervoor altijd een boerderij gehad in Zeeland. Het blijft soms gek om de tractor te hebben ingeruild voor robots. Toch ben ik ervan overtuigd dat we op deze manier echt kunnen werken aan een duurzame voedselproductie. Vers en lokaal geproduceerd, zonder pesticiden. We kunnen nu al concurreren met de buitenteelt in Spanje en Italië. We hopen onze techniek de komende jaren over de hele wereld uit te rollen.”

Laura en Aad van Kreeke in hun bedrijf

Laura en Aad van Kreeke van Growy | Foto Kick Smeets

'Amsterdam is sowieso een aantrekkelijke vestigingsplaats. Hier gebeurt het.'

Bedrijventerrein

CTPark, een enorm bedrijfspand aan het Noordzeekanaal in Amsterdam-West | Foto Kick Smeets